Asielzoekers Osdorp zoeken nieuw onderdak

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds vorige maand een tentenkamp heeft opgeslagen in Amsterdam-Osdorp zoekt nieuw onderdak. Een nieuw opgerichte stichting gaat daarbij helpen en is op zoek naar een gebouw, liet zij maandag weten.

De asielzoekers willen samen blijven om zo hun politieke boodschap kracht bij te zetten. Als de groep wordt verdeeld over diverse opvangcentra zodra de vorst intreedt, zoals burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wil, kunnen zij niet meer als groep demonstreren.

De stichting Vluchtelingen van de Straat, een initiatief van onder meer Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten, overhandigde maandag het plan om de asielzoekers te helpen aan burgemeester Van der Laan. De stichting vraagt de gemeente in overleg mee te denken over 'een creatieve oplossing' voor de groep asielzoekers.

Een deel van de bijna honderd asielzoekers uit het kamp demonstreert zaterdag op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor hun situatie. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.