Mensenhandelsignalen op de Wallen vervijfvoudigd

Het aantal signalen van mensenhandel in de Amsterdamse hoerenbuurt is vorig jaar toegenomen naar 99, van negentien in 2010. Dat meldt de gemeente maandag na een evaluatie van het toezicht op de prostitutiebranche.

Raamprostituees en bordelen op de Wallen of het Singelgebied in Amsterdam werden vorig jaar vier gecontroleerd door de gemeente. In 2010 was dit nog anderhalf keer per jaar. Naast het gemeentelijk toezicht voert de politie ook minimaal vier controles per jaar uit. Amsterdam wil de misstanden verminderen en de positie van prostituees verbeteren.

Van de 366 gecontroleerde ramen werden in 2011 58 rapporten opgemaakt over zaken die niet in orde waren. In 2010, toen nog minder werd gecontroleerd werd, waren dat er elf. De 58 meldingen hebben geleid tot 22 acties, die variëren van waarschuwingen voor slechte hygiëne tot het weigeren van vergunningen.

Bij de controles wordt gekeken of de vergunningseisen worden nagevolgd en of er signalen zijn van gedwongen prostitutie, minderjarige prostituees of mensenhandel. Blauwe plekken of tatoeages van pooiers kunnen hier een aanwijzing voor zijn.

Amsterdam kondigde eerder dit jaar maatregelen aan om misstanden tegen te gaan. Zo wordt het draaien van 'dubbele shifts' verboden. Ook worden raamexploitanten verplicht een bedrijfsplan op te stellen dat goede werkomstandigheden voor prostituees moet waarborgen. Verder wordt de zorg voor prostituees geprofessionaliseerd en uitgebreid naar de escort en thuisprostitutie

Amsterdam telt tussen de vijf- en achtduizend prostituees, onder wie slachtoffers van mensenhandel, dwang en uitbuiting. Hoe groot dat deel is is niet bekend, maar de schattingen lopen uiteen van acht tot maar liefst negentig procent.