T. Hamilton: "Riis liet zich in met doping"

Oud-wielrenner Tyler Hamilton heeft Bjarne Riis ervan beschuldigd dat hij zich in 2002 en 2003 ingelaten heeft met bloeddoping in zijn ploeg. Hamilton reed in die jaren voor de CSC-ploeg van de Deen die volgens de Amerikaan destijds ook dopingarts Eufemiano Fuentes regelmatig sprak.

"Fuentes en Riis hebben elkaar zeker ontmoet. Ik herinner me een moment in 2002, volgens mij in april, toen Fuentes en Riis bijeenkwamen in een hotel. Bjarne wilde Fuentes per se zien. Later begreep ik dat Fuentes een beetje boos was omdat ik meeging. Bjarne gaf mij informatie over Fuentes, zodat ik kon starten met bloeddoping. Het was niet voor epo of iets anders. Daar kon hij ook aan komen, maar de grote uitdaging was het correct uitvoeren van bloedtransfusies."

Riis zelf gebruikte in zijn periode als wielrenner doping, zo liet de Tour-winnaar van 1996 al eens doorschemeren. Ook Hamilton is niet van onbesproken gedrag, want hij werd na zijn gouden tijdritplak op de Olympische Spelen van 2004 betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Amerikaan bracht eerder al via een boek het dopinggebruik binnen de ploeg rond Lance Armstrong naar buiten.