'Romney ontwijkt fiscus via Nederlandse sluiproute'

Een door de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney opgericht fonds heeft via een sluiproute door Nederland zo'n tachtig miljoen euro aan dividendbelasting ontweken. Dat concludeert de Volkskrant maandag uit onderzoek dat Follow the Money voor de krant heeft gedaan. In de Verenigde Staten ligt Romney al maanden onder vuur vanwege de beperkte hoogte van zijn belastingafdracht.

Romney heeft een internationaal web van trust- en houdstermaatschappijen. Een schakel in dat web is het door hem opgerichte private-equityfonds Bain Capital. Dat fonds heeft veel geld geïnvesteerd in de in 2004 overgenomen Ierse farmaceut Warner Chilcott. Door die investeringen via Nederland te laten lopen, hoeft Bain geen dividend- en vermogenwinstbelasting te betalen.

Sinds de aandelen in Nederland zijn ondergebracht, werd volgens de krant zo'n 303 miljoen euro aan dividend uitgekeerd en verkocht Bain voor ruim 260 miljoen euro aan aandelen. Op die manier zou ongeveer tachtig miljoen euro aan dividendbelasting zijn ontweken. Daarnaast hoeft het fonds geen Ierse vermogenswinstbelasting te betalen als de aandelen worden doorverkocht.

Het ontwijken van de belastingen is mogelijk door de zogenoemde deelnemingsvrijstelling die Nederland kent. Die houdt in dat een aandelenbezit van meer dan vijf procent niet wordt belast. Hierdoor is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor financiële fondsen. Eerder ontstond in het Verenigd Koninkrijk verontwaardiging toen bleek dat koffieketen Starbucks gebruik maakt van een belastingsluiproute door Nederland.

Romney en zijn vrouw hebben in 2010 en vorig jaar ruim twee miljoen dollar aan dividenden van Bain Capital ontvangen. Hun aandelen namen in die tijd met ruim 5,5 miljoen dollar in waarde toe. Hij ontwijkt belastingen in de VS door aandelen te schenken aan een non-profitorganisatie van zijn zoon.

Eerder kwam in de VS al aan het licht dat Romney profiteert van fiscale sluiproutes via de Kaaimaneilanden, Bermuda en Luxemburg. Nu zou Nederland aan dat rijtje kunnen worden toegevoegd.

Follow the Money bekeek gegevens van de Nederlandse Kamer van Koophandel, Romneys belastingaangiften, vertrouwelijke documenten van Bain die door het techblog Gawker zijn geopenbaard en deponeringen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. De krant vroeg Bain en het campagneteam van Romney meerdere keren om een reactie, maar kreeg die niet.