Aedes waarschuwt voor bankroet corporaties

Koepelorganisatie Aedes waarschuwt dat het beleid van de overheid woningcorporaties de kop kan kosten. Steen des aanstoots zijn de extra heffingen voor de corporaties, die VVD en PvdA in het regeerakkoord zijn overeengekomen. Volgens Aedes-voorzitter Marc Calon halen de corporaties echter lang niet altijd extra inkomsten binnen.

Woningcorporaties moeten vanaf volgend jaar een zogeheten verhuurdersheffing betalen. Die moet betaald worden uit de hogere huur die ze mogen gaan vragen, met name aan huurders met een hoger inkomen. De extra inkomsten die de corporaties daarmee binnenhalen worden afgeroomd.

De heffing moet de corporaties in 2017 in totaal 1,2 miljard euro extra opleveren, zo becijferde het Centraal Planbureau (CPB). De staat wil daar dan negenhonderd miljoen euro van hebben.

Volgens Aedes-voorzitter Marc Calon zitten sommige huurwoningen echter al aan de maximale huurprijs. "Corporaties die het toch al moeilijk hadden, komen door deze heffing dan ook in de problemen", waarschuwt een woordvoerder zaterdagavond in een nadere toelichting.

Aedes baseert zich op de eerste doorberekeningen die de koepel maakte na de presentatie van het regeerakkoord. De CPB-berekeningen zouden niet kloppen omdat daarbij is uitgegaan van oude WOZ-waarden. Die zijn volgens Calon intussen gedaald.