Onderzoek naar ontwikkelingshulp

De Algemene Rekenkamer gaat een onderzoek doen naar de gevolgen van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voor de Derde Wereld. De Tweede Kamer stemde woensdagavond in met een voorstel van GroenLinks hiervoor.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wees er woensdag tijdens een Kamerdebat over de kabinetsformatie op dat VVD en PvdA hebben afgesproken een miljard euro per jaar te bezuinigen op ontwikkelingshulp, terwijl het vorige kabinet ook al een miljard heeft bezuinigd. Van Ojik vindt dat duidelijk moet worden wat daarvan de gevolgen zijn voor 'de allerarmsten'.

Het regeerakkoord, inclusief de bezuinigingen op ontwikkelingshulp, is doorgerekend door het Centraal Planbureau. Dat kijkt echter alleen naar de gevolgen voor de Nederlandse economie, en niet naar de gevolgen in het buitenland, legde informateur Wouter Bos (PvdA) tijdens het debat uit.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking hem 'zwaar op de maag' ligt. Daar staat volgens hem tegenover dat er afspraken zijn gemaakt om het resterende budget zinvoller te besteden.