Jaar cel geëist tegen notoir oplichtersechtpaar

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft dinsdag een jaar celstraf geëist tegen een oplichtersechtpaar. De 62-jarige vrouw en haar tien jaar jongere partner hebben tussen 2007 en 2010 in Friesland en Drenthe talloze bedrijven en middenstanders voor tienduizenden euro's gedupeerd.

De echtelieden, tegen wie ook een half jaar voorwaardelijk werd geëist, verschenen niet op de zitting. Het paar en hun kinderen staan in geen enkele gemeentelijke basisadministratie ingeschreven, maar naar verluidt verblijven ze in de omgeving van Roermond.

In Leeuwarden, Veenwouden en Noordwolde runde de familie dierenspeciaalzaken. Naast het echtpaar waren ook hun 37-jarige dochter en 23-jarige zoon actief in het gezinsbedrijf. Het OM eiste tegen hen werkstraffen van 240 uur en een maand cel voorwaardelijk.

De familie liet de dierenwinkels compleet verbouwen en inrichten, maar de leveranciers en bouw- en klusbedrijven konden naar hun centen fluiten. Soms werden kleine aanbetalingen gedaan, maar over het algemeen werden de schuldeisers afgewimpeld met smoesjes en uitvluchten.

Geloofwaardige leugens, volgens de officier van justitie. De ondernemers die dachten dat ze zaken deden met het gezin gingen voor duizenden euro's het schip in. De familie liet niet alleen de winkels verbouwen, ook in de woningen werd driftig geklust. Een bouwbedrijfje dat de woning van de familie in het Drentse Drijber verbouwde, eindigde zelf op de rand van een faillissement omdat de rekeningen niet werden betaald. De familie heeft een schuld van bijna achttienduizend euro uitstaan bij het bedrijf.

De zaak kwam aan het rollen dankzij TROS Opgelicht. Het OM ging aan de slag met een lijst van gedupeerden die het tv-programma had verzameld. Het ging om 22 zaken, waarvan er vijftien op de dagvaarding terecht zijn gekomen.

Acht schuldeisers claimen een kleine honderdduizend euro van het gezin. De familie is failliet verklaard. De volledige schuld zou meer dan vier ton bedragen. Nadat ze hun woning in Meppel hadden verlaten, zijn ze spoorloos verdwenen.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.