Teeven: taakstraf zelden afgekocht

Het komt 'buitengewoon weinig' voor dat mensen die zijn veroordeeld tot een taakstraf, die weten af te kopen. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.

De bewindsman was ontboden door PVV'er Lilian Helder, die opheldering eiste vanwege een uitzending van Undercover in Nederland. Dat programma onthulde dat een veroordeelde crimineel voor een paar tientjes zijn taakstraf bij een corrupte begeleider gedeeltelijk kon afkopen. "Schandalig", vindt Helder. Zij wilde weten of dit vaker voorkomt en of er maatregelen worden getroffen.

Teeven antwoordde dat inmiddels aangifte is gedaan tegen de corrupte begeleider. Hij staat eind november terecht voor de politierechter. De staatssecretaris is verder nagegaan of dergelijke praktijken vaak voorkomen. Dat is niet het geval. Tussen 2008 en 2012 werden 120 duizend taakstraffen opgelegd, verdeeld over tweeduizend projecten. Daarbij is in negen gevallen het vermoeden gerezen dat er werd gefraudeerd met de taakstraf, aldus de bewindsman.

De reclassering heeft deze gevallen onderzocht en als het nodig was, sancties getroffen. Al met al komt fraude zelden voor, concludeerde Teeven. Hij wees erop dat de reclassering ook toezicht houdt. Niettemin zijn er altijd kwaadwillenden die zich niet aan de regels houden. Teeven is niet van plan om een zogeheten verklaring omtrent gedrag verplicht te stellen voor begeleiders, zoals Helder eiste. Dat kost te veel geld.