Kritische reacties oppositie op akkoord

Door de aanstaande oppositiepartijen wordt overwegend kritisch gereageerd op het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Volgens het CDA en de ChristenUnie komt de rekening vooral te liggen bij gezinnen.

Sybrand van Haersma Buma vindt dat beide partijen het 'hele verhaal' moeten vertellen. Dat betekent dus ook dat gezinnen met kinderen de grootste klappen zullen opvangen, zei de fractieleider van het CDA. Zij worden namelijk geraakt door de bezuinigingen op de kinderbijslag, een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie, invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten en het afschaffen van de gratis schoolboeken.

Arie Slob is het met hem eens. Er wordt volgens de fractieleider van de ChristenUnie wel een brug geslagen, maar niet naar de gezinnen. "Dat vind ik echt een gemiste kans." Vooral gezinnen met één kostwinner zijn volgens Slob de klos. Ook hekelt hij de manier waarop de nieuwe coalitie met christenen omgaat. Hij doelt onder meer op het vrijgeven van de koopzondagen.

Geert Wilders spreekt in een reactie van een 'destructief akkoord', dat vol zit met de verkeerde keuzes. Volgens de PVV-leider wordt de economische groei afgeremd, loopt de werkloosheid op en gaat de hypotheekrenteaftrek eraan. "De gewone Nederlander wordt gepakt", concludeert hij. En als 'klap op de vuurpijl' is er het generaal pardon voor kinderen.

Ook vindt hij de bezuiniging van een miljard op ontwikkelingssamenwerking te weinig. Hij kondigde aan stevig oppositie te gaan voeren.

Volgens SP-leider Emile Roemer heeft Mark Rutte (VVD) aan het langste eind getrokken bij de onderhandelingen. Het akkoord ademt namelijk een voortzetting van het liberale beleid, vindt hij. Als voorbeeld noemt hij het harde bezuinigingsbeleid, marktwerking in de publieke sector, het versoepelen van het ontslagrecht en het inkorten van de WW. "Dat zijn grote punten die de VVD heeft binnengehaald."

Roemer is te spreken over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en het kinderpardon. "Daar ben ik heel blij mee."

"D66 benadert het kabinet constructief waar het kan en kritisch waar het moet", laat fractieleider Alexander Pechtold weten. Hij is blij dat VVD en PvdA een aantal taboes doorbreken, zoals het verminderen van het aantal provincies en de hervorming van de woningmarkt. Ook is Pechtold blij dat de partijen vasthouden aan een strikt begrotingsbeleid.

Kritiek heeft hij op de plannen die werkenden en bedrijven raken. Dan gaat het om het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek en het inkomensafhankelijk maken van de zorg. Dat leidt volgens hem tot een forste lastenstijging voor mensen en bedrijven. Ook vindt hij de plannen voor het onderwijs te mager. Het nieuwe kabinet bezuinigt volgens D66 per saldo, terwijl het huist een topprioriteit zou moeten zijn.

Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat de nieuwe coalitie grote kansen heeft gemist als het gaat om de vergroening van de economie. "We hebben te maken met een ouderwets grijs kabinet, met een groen sausje. Er worden wel wat groene stappen gezet, maar het is volstrekt onvoldoende om de economie op duurzame leest te schoeien", reageert hij.

Van Ojik wijst erop dat de bezuinigingen op natuurbeleid 'gewoon' doorgaan. Ook wordt er volgens hem achteloos omgesprongen met de allerarmsten in de wereld door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Daarmee breekt de PvdA met de goede traditie om voorbij de grenzen van Nederland te kijken."

SGP-leider Kees van der Staaij heeft gemengde gevoelens bij het gepresenteerde akkoord. Het strikte begrotingsbeleid kan op zijn instemming rekenen. Ronduit bezorgd is hij over maatregelen die zijn partij na aan het hart liggen, zoals de instandhouding van het abortusbeleid en het aan banden leggen van de weigerambtenaar. Ook straalt de nieuwe coalitie minder verbondenheid met Israël uit, aldus de SGP.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat het nieuwe kabinet de zwaksten in de samenleving 'in de rug' aanvalt. "Ontwikkelingssamenwerking, zorg en mensen met de minste kans op de arbeidsmarkt moeten het ontgelden", twittert ze. En VVD en PvdA verbieden weliswaar wilde dieren in het circus, maar laten de bio-industrie 'vrijwel ongemoeid', aldus Thieme.


Kritische reacties oppositie op akkoord (Foto: Novum)