Schrijver Bernlef (75) overleden

Bernlef is maandag in zijn woonplaats Amsterdam na een kort ziekbed overleden. Dat laat zijn uitgeverij Querido weten. De schrijver is 75 jaar geworden.

De uit Sint Pancras afkomstige Bernlef, die in het echt Hendrik Jan Marsman heette, publiceerde romans, verhalenbundels, essays en dichtbundels. Hij debuteerde ruim vijftig jaar geleden, toen hij niet eerder gepubliceerde verhalen en gedichten instuurde voor de Reina Prinsen Geerligsprijs, een literaire prijs voor auteurs onder de 25 jaar. Hij won de prijs. De gedichten verschenen in 1960 in Kokkels en de verhalen in Stenen Spoelen.

Bernlef brak door met zijn roman Hersenschimmen uit 1984. Van dit boek zijn in Nederland en Vlaanderen inmiddels bijna een miljoen exemplaren verkocht. Ook is het in tien talen vertaald. In 1988 werd de roman verfilmd.

De auteur kreeg allerlei prijzen voor zijn werk. In 1962 won hij de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor zijn dichtbundel Morene en in 1964 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Dit Verheugd Verval.

In 1984 werd zijn hele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Voor de roman Publiek Geheim uit 1987, een eveneens zeer bekende roman van de auteur, kreeg Bernlef de AKO Literatuurprijs. In 1994 werd hem vervolgens de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn poëzie.

In 2008 schreef Bernlef nog het Boekenweekgeschenk, onder de titel De Pianoman. Nog onlangs verschenen een nieuwe verhalenbundel, Help Me Herinneren, en een bundel met van hem verzamelde poëzie, Voorgoed.

Uitgever bij Querido Annette Portegies zegt over Bernlef, die meer dan vijftig jaar aan Querido was verbonden, dat Nederland een geweldige schrijver verliest. "Iemand bovendien die jonge schrijvers hielp en adviseerde. We zullen hem verschrikkelijk missen."


Schrijver Bernlef (75) overleden (Foto: Novum)