Heffing op smartphones en tablets

Vanaf 1 januari komt er een thuiskopieheffing van maximaal vijf euro op smartphones, telefoons met mp3-spelers, tablets, hdd-recorders en settopboxen. Dat blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op audio- en videospelers komt een heffing van maximaal twee euro en voor pc's en laptops geldt straks een vast bedrag van vijf euro. Voor externe harde schijven is dat één euro. Het laagste tarief, drie eurocent, geldt voor de aanschaf van een cd-rom of dvd. Dankzij de heffing krijgen artiesten een extra vergoeding voor het kopiëren van muziek en films.

De heffing op analoge audio- en videocassetes en minidisks verdwijnt, omdat die nauwelijks nog worden gebruikt. Op geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met harde schijf wordt niet geheven, omdat deze voorwerpen slechts in geringe mate worden gebruikt voor het maken van privékopieën.

Teeven wilde aanvankelijk het systeem van thuiskopieheffingen afschaffen en vervangen door een downloadverbod. In de Tweede Kamer bleek echter geen meerderheid voor een downloadverbod. De staatssecretaris zei toen al dat hem dan niets anders restte dan de thuiskopieheffingen weer nieuw leven in te blazen.

Vanwege de voortschrijdende technologie zijn de heffingen wel op nieuwe producten van toepassing verklaard. Privékopieën worden steeds vaker gemaakt op andere apparaten dan de blanco cd's en dvd's die nu zijn belast. De tarieven zijn gebaseerd op een advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT).

Het gaat om een tijdelijke regeling voor de duur van één jaar. Dat biedt volgens Teeven ruimte om het legale aanbod van auteursrechtelijk beschermde werken op internet te stimuleren. Dan gaat het bijvoorbeeld om muziekdiensten of zogeheten video on demand.