Nederlands fregat beschoten voor kust Somalië

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Rotterdam is woensdag beschoten voor de kust van Somalië, vermoedelijk door piraten. Er vielen geen Nederlandse gewonden. Een opvarende van een vermoedelijk gekaapte vissersboot overleed, acht anderen raakten gewond, meldt een woordvoerder van Defensie.

Het vuurgevecht vond zo'n 450 meter uit de kust plaats ter hoogte van de Somalische stad Comanche. Het Nederlandse schip wilde de vissersboot met kleine motorbootjes benaderen voor onderzoek, toen het werd beschoten. Een Nederlands bootje liep schade op door een kogel.

Daarop vuurde de Hr. Ms. Rotterdam terug waardoor de vissersboot, een zogeheten dhow, in brand vloog. Een aantal opvarenden probeerde zich in veiligheid te brengen door in het water te springen. Toen de Nederlanders hulp wilden bieden, werden zij opnieuw beschoten vanaf de kust.

Uiteindelijk slaagden de Nederlanders erin de 25 drenkelingen uit het water te halen. Aan boord bleek een van hen te zijn overleden, acht anderen waren gewond. Wat de exacte doodsoorzaak is van de overledene is niet bekend, meldt de woordvoerder.

Onder welke vlag de visserboot vaart of welke nationaliteit de opvarenden hebben is nog niet bekend. Of het daadwerkelijk om een door piraten gekaapt schip gaat, is evenmin duidelijk. De NAVO, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Openbaar Ministerie gaan in overleg over het lot van de aan boord genomen drenkelingen.

De Rotterdam vaart voor de Somalische kust om de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield te ondersteunen. Het is de tweede keer dat het fregat wordt beschoten tijdens de missie. De piraten die twee weken geleden werden aangehouden bij een actie zijn overgedragen aan een Spaans fregat. Zij worden in Spanje vervolgd.


Nederlands fregat beschoten voor kust Somalië (Foto: Novum)