BREIN eist geld en gegevens van hostingprovider

Een internetbedrijf dat een site met links naar illegale downloads niet direct verwijderde na een melding van de private stichting BREIN wordt financieel aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan door het online houden van de site. Ook moet de hostingprovider, Xs Networks, gegevens van mensen achter de illegale site doorspelen aan de piraterijbestrijder.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Het is de eerste keer dat een hostingprovider op die manier aansprakelijk wordt gesteld voor de schade van het in de lucht houden van een site, zegt directeur van stichting BREIN Tim Kuik.

De uitspraak betekent dat auteursrechtenorgansatie Buma/Stemra, die een claim over misgelopen inkomsten voor muziekauteurs overdroeg aan BREIN, schade kan verhalen op Xs Networks. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. Dat zou in een schikking of een nieuwe procedure moeten worden geregeld.

Xs Networks heeft tot februari sites gehost die volgens de stichting 'evident illegaal' waren. Het bedrijf bood onder meer onderdak aan de site Sumotorrent, waarop links staan naar kopieën van films, muziek, boeken of games.

Het bedrijf werd onder druk van de rechtszaak opgeheven, maar was volgens stichting BREIN de laatste Nederlandse hostingprovider die weigerde de 'klinkklare piratensites' af te sluiten. De organisatie zette de rechtszaak door, onder meer om het afstaan van gegevens als e-mailadressen en bankgegevens van de mensen achter Sumotorrent af te dwingen.

Per dag dat de gegevens niet worden doorgespeeld of de sites niet offline worden gehaald, is het bedrijf een dwangsom van tienduizend euro opgelegd. Het bedrag kan maximaal oplopen tot een half miljoen euro, staat in het vonnis.

Eerder dit jaar gelastte de rechtbank internetproviders als UPC, Ziggo, KPN en XS4all torrentsite The Pirate Bay te blokkeren. Het uitwisselen van muziek, films of games uitwisselen via die site zou een inbreuk op auteursrechten vormen.