Schultz: zelfde aantal treinen bij winterweer

Melanie Schultz van Haegen, de minister van Infrastructuur, wil zo snel mogelijk af van de maatregel om minder treinen te laten indien er winters weer wordt verwacht. Ze weet echter nog nog niet hoelang de 'noodmaatregel' nog nodig is.

Dit vertelde Schultz dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer. Schultz verwacht dat aan het einde van 2012 alle plannen klaar zijn om het spoor robuuster en vooral betrouwbaarder te maken. Ook is dan duidelijk of er extra maatregelen moeten worden genomen en of daar geld voor is. Het gaat  dan bijvoorbeeld over het aanleggen van meer spoor. Daarnaast kan dan bekeken worden hoeveel jaren er minder treinen zullen rijden op winterse dagen.

Om chaos te voorkomen zullen NS en ProRail komende winter minder treinen laten rijden als er meer dan 3 centimeter sneeuw valt of het meer dan 10 graden vriest. De verwachting is dat dit ongeveer twaalf keer per jaar zal voorkomen. Het kan volgens Schultz gebeuren dat er minder treinen worden ingezet, terwijl het weer meevalt. Ze prefereert deze situatie boven de eventuele chaos die kan ontstaan als er echt wat aan de hand is. Een dergelijke situatie kwam voor in februari, toen duizenden passagiers strandden.