Raad van State ziet problemen rond hondenchip

De Raad van State ziet Europese beren op de weg bij de invoering van een verplichte hondenchip, zoals het kabinet wil. Dat is op te maken uit een dinsdag gepubliceerd advies. De verplichte registratie van de eigenaar is mogelijk in strijd met het vrije verkeer van goederen en diensten en met een Europese verordening over huisdieren.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de hondenchip, waarmee het baasje van een hond kan worden opgespoord, vanaf volgend voorjaar verplicht stellen. De verplichte registratie van de eigenaar moet misstanden in de fokkerij en in de handel tegengaan en het welzijn van de dieren verbeteren.

De Raad van State vraagt zich nu af of de voorgestelde regeling wel door de beugel kan. In Europese regels wordt namelijk niet uitgegaan van een registratieplicht, maar van een vaccinatiepaspoort.

Staatssecretaris Bleker stelt in een reactie dat de Europese en de voorgestelde Nederlandse regels elkaar juist versterken. De regels uit Brussel worden namelijk slecht nageleefd: volgens de NVWA zou slechts een op de tien honden volgens de regels worden ingevoerd. Doordat de eigenaar van Europa niet hoeft te worden vastgelegd, kunnen misstanden niet goed aangepakt worden, betoogt de bewindsman.

Een ander bezwaar van de Raad van State gaat over de rompslomp en de kosten die het voorstel met zich meebrengt. Baasjes moeten een pup bij de geboorte laten chippen en registreren, maar ook latere wijzigingen doorgeven. Ook dierenartsen moeten een administratie optuigen en bestaande databanken moeten worden aangepast.

Volgens Bleker vallen de extra kosten en tijd die de nieuwe regels met zich meebrengen best mee. Zo is zeventig procent van de honden nu al vrijwillig gechipt, en staan de kosten van een chip in geen verhouding tot de duizenden euro's die baasjes in de loop van een hondenleven aan hun huisdier uitgeven. Een chip kost enkele tientjes.

Het voorstel voor de verplichte hondenchip ligt nu bij de Tweede Kamer. De maatregel had eigenlijk al eerder ingevoerd moeten worden. Vorig jaar oktober werd nog gesproken van een invoeringsdatum van afgelopen voorjaar.