OM in hoger beroep in filefuikzaak

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voorlopig hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in de zogenoemde filefuikzaak. Een woordvoerder laat weten dat nog niet zeker is of het beroep ook doorgaat. De termijn om het vonnis aan te vechten verloopt dinsdagmiddag.

Benzinedief Maikel R. werd twee weken geleden veroordeeld tot zes jaar celstraf voor het inrijden op een file op de A2 bij Maarssen, een jaar geleden. De rechtbank in Utrecht verweet hem roekeloos rijden en legde hem ook tien jaar rijontzegging op. Justitie had tien jaar cel geëist wegens doodslag, maar daar ging de rechter niet in mee.

R. sloeg in oktober 2011 op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. Hij reed uiteindelijk in op een door de politie gecreëerde file. Een 35-jarige man uit Maastricht kwam daardoor om het leven. Tijdens de rechtszaak bleek dat R. al dertig jaar rondreed zonder rijbewijs.

Het is nog niet bekend of R. in beroep gaat tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat liet weten pas woensdag te willen reageren. Hij had eerder aangekondigd een procedure bij het hof aan te spannen die ertoe moet leiden dat het OM de politie gaat vervolgen voor de filefuik.