'Kunsthal paradijs voor inbrekers'

Het bestuur van de Rotterdamse Kunsthal heeft er een potje van gemaakt bij het beveiligen van het museum. Dat zegt museumbeveiligingsexpert Ton Cremers dinsdag in het AD. De verklaring van het museum maandag is volgens hem 'kletskoek'.

Volgens de Kunsthal zijn de dieven vorige week binnengekomen door een deur die vanwege brandveiligheidseisen automatisch ontgrendeld was. Volgens Cremers heeft er nooit een nachtslot op de deur gezeten. "Het kan niet zo zijn dat bij een brandalarm 's nachts de deuren openspringen. Het zou een paradijs voor inbrekers zijn."

"Dit brandalarmverhaal werpen ze op als rookgordijn", gaat Cremers verder. Volgens hem verschuilt directeur Emily Ansenk zich achter 'een haperend elektronisch systeem'. "Zij stelt dat deze kunstroof een nachtmerrie is voor iedere museumdirecteur. Maar ik denk dat deze mevrouw de nachtmerrie is voor de Kunsthal."

Bij de kunstroof vorige week dinsdag werden zeven schilderijen met een miljoenenwaarde gestolen. De daders zijn nog spoorloos.

Cremers stelt dat er veel meer beveiligingscamera's rond de Kunsthal moeten hangen. Aan de achterkant van het pand hangen zelfs helemaal geen camera's. "Die hadden er moeten hangen. Dan hadden we informatie gehad over de auto van de daders."