Proces Julio Poch uitgesteld tot eind november

Het proces tegen voormalig Transavia-piloot Julio Poch is uitgesteld tot 28 november. Dat melden bronnen rond de zaak. Het megaproces tegen 67 verdachten zou aanvankelijk donderdag van start gaan, maar er ontstond twijfel toen aanklager Goransky vorige week ontslag nam.

Poch en de andere verdachten staan terecht voor misdaden tegen de menselijkheid, die gepleegd zijn tijdens de laatste militaire dictatuur in Argentinië (1976 tot 1983) in het marine-complex ESMA.

Uniek in de zaak is dat voor het eerst verdachten van de zogenoemde dodenvluchten worden vervolgd. Hierbij werden tegenstanders van het regime gedrogeerd en vervolgens uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch, die naast de Argentijnse ook de Nederlandse nationaliteit heeft, is een van de verdachten. Hij heeft altijd verklaard onschuldig te zijn. Poch zit vast in afwachting van zijn zaak.

Het proces liep al veel vertraging op en is nu dus weer verzet naar een later tijdstip. De nieuw benoemde aanklager is Eduardo Friele, die een staat van dienst heeft in dergelijke zaken. Hij vroeg uitstel aan om de verschillende zaken en aanklachten verder te bestuderen.

Verwacht wordt dat het proces twee jaar in beslag kan nemen.