'VVD'er Van Rey treedt tijdelijk terug'

Jos van Rey treedt tijdelijk terug als Eerste Kamerlid voor de VVD en als wethouder in Roermond. Dat meldt EénVandaag. Van Rey wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie en corruptie.

De zaak kwam aan het licht nadat vrijdag de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis werden doorzocht. De wethouder wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was lid van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde.

NRC meldde zondag dat het Openbaar Ministerie een telefoongesprek had afgeluisterd tussen beoogd burgemeester Ricardo Offermanns en de wethouder. Van Rey speelt in het gesprek twee vragen door die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen. Het gesprek is bijvangst in een groter corruptieonderzoek, meldde de krant.

Dat onderzoek richt zich op mogelijke belangenverstrengeling van Van Rey bij vastgoeddeals in Roermond. Bij de vriendschap tussen hem en projectontwikkelaars, onder wie Piet van Pol, was volgens een eerder onderzoekscommissie sprake van een 'jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling'.

Offermans, kandidaat voor de burgemeesterspost in Roermond en nu burgemeester van Meerssen, wordt ervan verdacht dat hij de vertrouwelijke informatie heeft aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.

De gemeenteraad heeft Offermans, die ook voorzitter is van de provinciale VVD, voorgedragen voor de burgemeesterspost. De ministerraad moet de benoeming nog bevestigen, maar de kans dat dat gebeurt, lijkt nu nihil. De gemeente Meerssen komt naar verwachting maandagmiddag met een reactie.