Italiaanse rechtbank: verband mobieltjes en tumoren

Het Italiaanse hooggerechtshof heeft een gerechtelijke uitspraak geldig verklaard, waarin wordt gesteld dat er een causaal verband bestaat tussen het gebruik van mobiele telefoons en het ontstaan van tumoren.

De Italiaan Innocenzo Marcolini spande een rechtzaak met betrekking tot dit onderwerp aan tegen Inail. Deze Italiaanse organisatie houdt zich bezig met het verkleinen van het aantal ongelukken op het werk. Bovendien verzekert het werknemers tegen bedrijfsongevallen. Marcolini eiste een schadevergoeding omdat hij een tumor aan de linkerkant van zijn hoofd had. Volgens de man kwam dit doordat hij, gedurende een periode van twaalf jaar, tussen de vijf en zes uur per dag moest bellen voor zijn werk.

De rechtbank in Brescia gaf de man al gelijk, waarna de zaak bij het hooggerechtshof terechtkwam. Doordat ook dit orgaan de claim gerechtvaardigd achtte, zou Marcolini een schadevergoeding moeten krijgen. Deze jurisprudentie zorgt ervoor dat ook anderen waarschijnlijk een schadevergoeding kunnen eisen bij soortgelijke zaken. Voor het bewijs werd verwezen naar onderzoek van een Zweedse universiteit, waarin het verband onafhankelijk zou zijn vastgesteld.

De uitspraak is omstreden, daar het verband tussen mobieltjes en tumoren door vrijwel geen enkel wetenschappelijk onderzoek wordt gestaafd. Zo is er een grootschalig onderzoek verricht onder 350.000 mensen gedurende een periode van 17 jaar. In deze periode kon er geen link worden gevonden tussen het gebruik van een mobiele telefoon en het ontstaan van kanker.