Liegebeest 2012 voor Iglo om plofkipsticks

Iglo is zaterdag uitgeroepen tot Liegebeest van 2012 voor de chickensticks van het bedrijf. Op de verpakking van het product staan volgens organisator van de verkiezing Wakker Dier 'mooie woorden over duurzaamheid', terwijl in de sticks plofkip is verwerkt.

Plofkippen leven in krappe donkere ruimtes waar ze vetgemest worden voor de slacht. "De gemiddelde plofkip is kreupel, lijdt pijn en krijgt twee dagdoseringen antibiotica in zijn korte leven van zes weken. Wat een lef om daarbij borstklopperig te roepen hoe duurzaam je bent", stelt Wakker Dier.

De verkiezing werd voor de vierde keer gehouden. Via de website van Wakker Dier kon gestemd worden op zeven kandidaten. De tweede plek was voor het nieuwe keurmerk duurzaam rundvlees. Het keurmerkstempel wordt ook gegeven aan vlees van dikbilkoeien, stelt Wakker Dier. "Maar deze koeien hebben vanwege een genetische afwijking zulke enorme biefstukbillen, dat natuurlijk bevallen in negentig procent van de gevallen onmogelijk is."

De bitterballen van Herman den Blijker hebben de derde prijs gekregen. Op de verpakking wordt beweerd dat de ballen louter ingrediënten van topkwaliteit bevatten, aldus de organisatie. "Hermans ballen bevatten in werkelijkheid kip, kalf, varken en rund uit de vee-industrie. De topkwaliteit slaat op de verse kruiden in de bal, aldus de consumentenservice van Herman."

De 'prijs' is bedoeld voor producten, reclames of uitspraken die niet zo diervriendelijk zijn als ze op het eerste gezicht lijken.