Tolerantie is helemaal niet leuk

Sinds SIRE begonnen is met een campagne om Nederland weer tolerant te maken, worden er in de kranten vrijwel dagelijks opiniestukken geplaatst waarin stevige kritiek geleverd wordt op de strekking van die campagne. De conclusie die getrokken kan worden is dat SIRE de plank volledig misslaat. De campagne werd al eerder oppervlakkig, betweterig, belerend en moralistisch genoemd.

De kritiek op de campagne is redelijk divers, maar een aantal zaken komen er duidelijk uit naar voren. Zo gaat de campagne vrijwel uitsluitend over zaken die geen onderwerp van discussie zijn. Er zijn bijvoorbeeld geen gevallen bekend van intolerant gedrag richting de klompendans, couscous, bruiloftsfeesten of olieworstelen. Culturele en religieuze zaken die wél weerstand oproepen, zoals het homohuwelijk, abortus, besnijdenis en uithuwelijking komen in de campagne niet aan bod.

Ook op semantisch vlak klopt er weinig van de SIRE-campagne. SIRE probeert tolerantie te promoten alsof het iets heel gezelligs is, terwijl tolerantie per definitie juist niet gaat over zaken die men prettig vindt. Tolerantie betekent het toelaten van zaken waar men zelf eigenlijk tegen is.

Een woordvoerder van SIRE laat weten dat de campagne vooral bedoeld is om discussie los te maken. Wat dat betreft lijkt de actie wel degelijk succesvol.

De tolerantiecampagne zal nog duren tot het eind van het jaar. Dan zal moeten blijken of Nederland op welke manier dan ook toleranter is geworden.


Het campagnefilmpje van SIRE