Officieren van justitie in noorden op Friese les

Officieren van justitie in de drie noordelijke provincies volgen sinds deze week een cursus Fries. Het gaat om officieren en andere medewerkers van het Openbaar Ministerie die nog geen Fries kunnen lezen en verstaan, maar in de rechtszaal wel met de tweede rijkstaal te maken kunnen krijgen. Dat laat het OM vrijdag weten.

De parketten van het Openbaar Ministerie in het noorden werken nauw samen. Daardoor kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een officier van justitie uit Groningen zaken doet in Leeuwarden. In Friesland mag in de rechtszaal Fries worden gebruikt.

In totaal gaan 28 medewerkers van justitie nu op Friese les. De cursus wordt ontworpen door de Friese onderwijsorganisatie Afûk uit Leeuwarden.

Over het gebruik van het Fries in contacten met officiële instanties is de afgelopen tijd meer te doen. Eerder deze week verscheen een rapport waarin wordt gesteld dat er op de meldkamer voor Noord-Nederland altijd iemand aanwezig moet zijn die Fries verstaat. Het rapport was opgesteld na klachten van Friezen.