'Deur Kunsthal tijdens roof niet op nachtslot'

De deur van de Kunsthal in Rotterdam stond tijdens de kunstroof in de nacht van maandag op dinsdag niet op het nachtslot. Dat zeggen beveiligers van het museum vrijdag in Metro. Volgens de krant is het daardoor goed mogelijk dat de daders hulp van binnenuit hebben gehad.

De daders kwamen volgens de beveiligers binnen via de zogeheten flippermethode, waarbij een stuk hard, buigzaam plastic tussen de deurpost en de deur gestoken wordt. Het zou verklaren waarom geen braaksporen gevonden zijn.

Directeur Emily Ansenk noemde de beveiliging van het museum eerder deze week 'state of the art'. Volgens het museum is heel bewust is gekozen voor zogeheten technische beveiliging, wat inhoudt dat er 's nachts geen bewakers aanwezig zijn.

De dieven kwamen binnen via een deur aan de achterkant van het gebouw aan de Westzeedijk en maakten in korte tijd zeven schilderijen buit. De doeken hebben een geschatte waarde van tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

Update 12:30

Directeur van de Kunsthal Emily Ansenk heeft gezegd dat het 'grote onzin' is dat de deur niet op het nachtslot stond. Dit deed ze in een mondelinge verklaring aan de NOS.

Overigens heeft het AD vanmorgen ook een opzienbarende ontdekking gedaan over de beveiliging van de Kunsthal. Deze ging eerder dit jaar al flink in de fout: twee bezoekers werden per ongeluk ingesloten toen het museum op slot ging.