Vrouw gearresteerd bij Klaagmuur vanwege sjaal

Een joodse activiste is dinsdag gearresteerd bij de Klaagmuur omdat ze een religieuze sjaal droeg die volgens orthodoxe joden alleen door mannen mag worden gedragen. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische politie woensdag gezegd. De politie verbiedt vrouwen zich bij de Klaagmuur te begeven met de sjaal om orthodoxe joden niet tegen de haren in te strijken.

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld is de vrouw aangehouden wegens het veroorzaken van overlast en het dragen van de sjaal. De politie zegt met het beleid opstootjes bij de Klaagmuur met orthodoxe joden te willen voorkomen.

De vrouw, Anat Hoffman, staat aan het hoofd van een liberale joodse organisatie genaamd Women of the Wall. Toen ze werd gearresteerd ging ze net tweehonderd Amerikaanse vrouwen voor in een gebed bij de Klaagmuur. Volgens Hoffman moest ze op het politiebureau al haar kleren uitdoen voordat ze gefouilleerd werd en moest ze de nacht in de cel doorbrengen. Ze is woensdag vrijgelaten, nadat ze had beloofd een maand lang niet in de buurt van de muur te komen.


Vrouw gearresteerd bij Klaagmuur vanwege sjaal (Foto: Novum)