Japan bezorgd om verkrachting door militairen VS

De Japanse minister van defensie is zeer bezorgd over de aantijgingen dat twee Amerikaanse militairen een vrouw hebben verkracht op het Japanse eiland Okinawa. Minister Satoshi Morimoto zei woensdag dat de Verenigde Staten meer moeten doen om dergelijke aanvallen te voorkomen. "Dit is een zeer ernstig misdrijf", zei Morimoto. Hij overweegt contact op te nemen met de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta.

De politie op Okinawa arresteerde de twee leden van de Amerikaanse marine dinsdag. Volgens Japanse media hadden de twee mannen een flinke slok op toen ze de vrouw, die op weg was naar huis, dinsdag voor zonsopgang aanvielen. De twee zitten sindsdien vast. Het is nu aan de Japanse justitie om de twee al dan niet formeel aan te klagen.

De arrestaties leidden tot woede onder de bevolking op Okinawa. Ruim de helft van de 47.000 Amerikaanse militairen die in Japan zijn gestationeerd zitten op Okinawa. De gouverneur van Okinawa zei dat de VS bezorgd zouden moeten zijn over de misdaden die Amerikanen op het eiland begaan, aangezien de bevolking toch al fel gekant is tegen hun aanwezigheid. "Het zou de betrekkingen op het gebied van veiligheid tussen de VS en Japan kunnen beschadigen als er geen radicale verbetering optreedt", zei gouverneur Kazuhiro Nakaima.

De bevolking van Okinawa was in de jaren negentig al niet te spreken over de Amerikaanse bases op het eiland. Ze zorgden volgens inwoners onder meer voor geluidsoverlast. De weerstand sloeg om in massale protesten toen drie Amerikaanse militairen in 1995 een minderjarig meisje verkrachtten. Die volkswoede leidde tot een overeenkomst om een vliegveld van de Amerikanen te sluiten. Het vliegveld is echter nog steeds open, aangezien er geen overeenstemming kan worden bereikt over waar een vervangende basis moet worden geplaatst.