'Nederland wordt ongeschikt voor orthodoxe joden'

Nederland dreigt een ongeschikt land te worden voor orthodoxe joden, vanwege de strengere regels voor ritueel slachten. Dat schrijft opperrabbijn Aryeh Ralbag in een brief aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), meldt NRC Handelsblad.

Aanleiding voor de brief is de manier waarop Bleker een convenant over ritueel slachten heeft uitgewerkt. De uitwerking is op sommige punten in strijd met de joodse wetten, schrijft Ralbag. Bleker wil naar verluidt dat een ambtenaar toezicht gaat houden op de slacht. Ralbag vreest dat die boven de rabbijn komt te staan.

Bleker sloot het convenant in juni met slachterijen en islamitische en joodse organisaties. De bedoeling is dat ritueel slachten mogelijk blijft, maar met zo weinig mogelijk dierenleed. Het convenant zelf was volgens Ralbag in orde, maar de uitwerking die Bleker eraan geeft niet.

Een woordvoerder van Bleker zegt tegen NRC dat Ralbag zal worden uitgenodigd voor een gesprek, hoewel hij geen officiële gesprekspartner is.

Ralbag is opperrabbijn van Amsterdam, maar woont in New York. Begin dit jaar kwam hij in opspraak omdat hij een verklaring had ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte werd genoemd. De Joodse Gemeente Amsterdam schorste hem. De schorsing werd opgeheven nadat Ralbag excuses had gemaakt.


'Nederland wordt ongeschikt voor orthodoxe joden' (Foto: Novum)