'Salaris van zorgverzekeraars boven norm'

De salarissen van de meeste topbestuurders van zorgverzekeraars lagen vorig jaar boven de norm die geldt voor bestuurders van zorginstellingen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De wet die de salarissen van bestuurders van zorgverzekeringen aan banden legt ligt bij de Eerste Kamer.

De norm voor de bestuurders komt iets onder de twee ton te liggen, plus zo'n dertigduizend euro voor pensioen. Daar voldeden vorig jaar alleen de topmannen van DSW en ASR aan, zo blijkt uit de inventarisatie. De hoogste salarissen ontvingen Menzis-topman Roger van Boxtel met 391 duizend euro, zijn collega bij CZ met 415 duizend euro en de VGZ-topman met 429 duizend euro.

VVD-Kamerlid Reinette Klever noemt dit 'te gek voor woorden'. "Het is geld dat is opgebracht door de premiebetalers voor hun ziektekosten. Het kan niet zo zijn dat de bestuurders er met het geld vandoor gaan."

Ook PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt de salarissen te hoog. "De zorgsector wordt betaald met privaatgeld en belastinggeld", zegt zij. "Dat zorggeld moet aan zorg worden besteed."

Submitter:  Bron: Novum