'TomTom mogelijk van de beurs'

De oprichters van TomTom gaan mogelijk een poging doen om het bedrijf van de beurs te halen. Met financiële hulp van Apple kunnen ze aandeelhouders zes euro bieden. Dat verwacht analist Martijn den Drijver van SNS Securities.

Begin dit jaar geloofde Den Drijver nog niet in een beursexit van de navigatiespecialist, maar dat is veranderd nadat Apple afgelopen zomer op het toneel verscheen. Dat sloot toen een overeenkomst met TomTom om kaarten te leveren voor zijn nieuwe navigatiedienst.

De nieuwe navigatie-app van Apple kampt echter met forse aanlooppproblemen, bleek vorige maand. Daardoor daalde de koers van leverancier TomTom naar een dieptepunt van 3,44 euro op vrijdag. Den Drijver verwacht nu dat Apple de kaartendatabase van TomTom koopt na de beursexit. TomTom kan dan een licentieovereenkomst met Apple aangaan en de resterende activiteiten gaan uitventen.

Beleggers lijken wel wat te zien in het verhaal van de analist. De koers van het aandeel TomTom steeg maandag direct met bijna vijftien procent naar 3,95 euro. Het aandeel is daarmee terug op het niveau van voor het kaartenfiasco bij Apple.

TomTom, dat onlangs werd teruggezet van de AEX naar de MidKap-index vanwege de sterk gedaalde beurswaarde, wil geen commentaar geven op de plotselinge koersstijging. Reden is de 'stille periode' voor de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers van het bedrijf op 30 oktober.


'Tomtom mogelijk van de beurs' (Foto: Novum)