Griekenland krijgt meer geld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt dat de Griekse bezuinigingsoperatie vordert. Ze vindt dat Athene een 'nieuwe kans' verdient.

Merkels uitlatingen, die ze zaterdag in haar wekelijkse videoboodschap deed, duiden erop dat Duitsland meer geduld met de Griekse regering wil opbrengen dan voorheen. De regering in Athene loopt ver achter op het schema van strenge bezuinigingen en grootscheepse hervormingen dat zij aanvaardde in ruil voor Europese noodleningen. Het Internationaal Monetair Fonds bepleit twee jaar respijt voor Griekenland, en er gaan steeds meer soortgelijke stemmen op.

De Grieken vorderen volgens de Duitse bondskanselier 'stapje voor stapje'. De sanering van de overheidsfinanciën verloopt minder snel dan gehoopt, maar 'op dit punt moeten we Griekenland altijd een nieuwe kans geven'.

Merkel bezocht Athene dinsdag. Ze zei eerder dat pas tot uitstel kan worden besloten zodra de inspecteurs van de trojka verslag hebben uitgebracht. Dat rapport wordt de komende weken verwacht.