Moslimbroeders en seculieren slaags op Tahrirplein

Aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag op de vuist gegaan op het Tahrirplein in Caïro. Duizenden demonstranten uit beide kampen gooiden over en weer met stenen en brokken puin en sloegen met stokken op elkaar in. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt, meldde het staatspersbureau.

Progressieve en seculiere betogers raakten op het plein slaags met Morsi's aanhang, die zich had verzameld voor een tegendemonstratie. De progressieve actievoerders wilden op het Tahrirplein, het hart van de revolutie van afgelopen voorjaar, protesteren tegen het net honderd dagen durende bewind van Moslimbroeder Morsi, die tal van verkiezingsbeloftes zou hebben gebroken. De Moslimbroederschap zou alle macht naar zich hebben toegetrokken en de nieuwe grondwet dicteren. De beloofde democratisering en economische hervormingen zouden zijn uitgebleven.

Dat pikten de Moslimbroeders op het plein niet. Woedend over leuzen die in hun ogen de president beledigden bestormden ze het podium van de oppositie om die het zwijgen op te leggen. Ze sloegen luidsprekers aan stukken en sloopten het podium. De Morsi-aanhangers waren naar eigen zeggen door de 'bandieten' lastiggevallen tijdens het vrijdaggebed.

Daarop gingen beide kampen elkaar urenlang te lijf. Twee bussen die Moslimbroeders naar het plein hadden gebracht gingen in vlammen op. Klinkers en betonbrokken vlogen over en weer en er klonken schoten. Toen de avond viel vertrokken de Moslimbroeders in hun bussen en luwde het geweld.

Het was voor het eerst sinds Morsi in juni aantrad dat beide kampen, die samen de autocratische president Hosni Mubarak ten val brachten, met elkaar op de vuist gingen. De rellen van vrijdag deden veel hoofdstedelingen denken aan de vaak in bloed gesmoorde protesten van afgelopen voorjaar.