Veel 'onbewuste vooroordelen' bij politie

Marokkanen, Oost-Europeanen en donkere mannen worden eerder staande gehouden. Dat blijkt uit intern onderzoek naar selectiemechanismen bij de Amsterdamse politie.

Dit schrijft Het Parool vrijdag. 'Voor de straatagent rechtvaardigen politie-informatie en eerdere ervaringen de selectieve aandacht voor bepaalde groepen', aldus antropoloog Sinan Çankaya. Hij deed anderhalf jaar lang intensief onderzoek naar de wijze waarop politie-agenten in de stad selecteren als zij, bijvoorbeeld, besluiten spontaan iemand te controleren, een zogenaamde pro-actieve controle.

De antropoloog hield onder meer zestig diepte-interviews met agenten en hij liep in totaal tweehonderd uur mee om onderzoek te doen. Hij noemt het gedrag van Amsterdamse agenten 'collectieve bijziendheid'. 'Agenten hebben onbewust een beeld van hoe een crimineel eruitziet'. Discriminatie wil Çankaya het door hem vastgestelde gedrag niet noemen. 'Het komt vooral neer op onbewuste vooroordelen. Discriminatie bewijzen is juridisch lastig'.

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg erkent de problematiek. Hij pleit voor betere training op selectiegedrag. 'Het vele controleren zet ons op afstand, dat merk ik als ik met Marokkaanse jongens praat. Controleren kan wel, maar het  moet wel uit te leggen zijn'.

De voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) prijst de moed die de politie toont 'door dit gevoelige onderwerp te agenderen'. 'Het is voor ons geen nieuws. Het enige wat nieuw is, is dat de politie dit nu eindelijk erkent'.