Verhagen: geen minister van buitenlandse handel

Het volgende kabinet moet geen aparte minister van Buitenlandse Handel krijgen. Dat is geen goed idee, zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Het zou gek zijn als er naast de minister van Economische Zaken een aparte minster van handel zou komen."

Volgens de bewindsman is zijn functie de meest geschikte om zich bezig te houden met buitenlandse handel. Verhagen is er evenmin een voorstander van een dergelijke minister onder te brengen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Juist de 'een-op-eenrelatie' met het ministerie van Economische Zaken is van belang, benadrukte hij.

De vicepremier pleitte wel voor een aparte staatssecretaris van Landbouw. Nu is Bleker als staatssecretaris verantwoordelijk voor landbouw en buitenlandse handel. Verhagen wees erop dat Bleker van alle bewindspersonen de afgelopen periode het meest in de Tweede Kamer is geweest. Het tijdsbeslag op Bleker was hierdoor zo groot, dat een extra staatssecretaris op zijn plaats zou zijn, aldus de vicepremier.