Boeren vinden minder makkelijk opvolger

Boeren en tuinders kunnen steeds minder rekenen op hun zoon of dochter om het bedrijf voort te zetten. Vorig jaar was bij 32 procent van de agrarische bedrijven de opvolger bekend, tegenover 36 procent in 2007. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Agridirect.

De dalende trend in het percentage opvolgers is volgens het bureau zichtbaar in alle agrarische sectoren, maar in de akker- en tuinbouw is de situatie het meest zorgwekkend. Daar is bij respectievelijk 24,8 en 26,1 procent van de bedrijven de opvolger bekend.

Friese (39,2 procent) en Overijsselse (38,4 procent) agrariërs kunnen rekenen op de meeste opvolgers. Dit is mogelijk te verklaren doordat er veel rundveebedrijven in deze provincies zitten. Daarvoor staan veel boerenzonen of -dochters volgens Agridirect nog wel te trappelen.

Vorig jaar stopten vijf land- of tuinbouwbedrijven per dag, zo bleek onlangs uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een gebrek aan opvolging is hiervoor een van de oorzaken. Volgens Agridirect heeft momenteel 95 procent van de boeren die van plan zijn om te stoppen nog geen opvolger.