Moeders Srebrenica klagen Nederland aan

De Moeders van Srebrenica hebben donderdag in Straatsburg een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat. Dat meldt het kantoor van advocaat Axel Hagedorn, die de moeders bijstaat. De moeders zijn het oneens met de Hoge Raad, die in april bepaalde dat de Verenigde Naties niet vervolgd kunnen worden voor de moord op duizenden moslims uit de Bosnische stad.

De gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is ingegeven door het gevoel dat Nederland met het arrest fundamentele mensenrechten schendt. De moslimmoeders wordt toegang tot de rechter en effectieve rechtsbescherming ontzegd, zo betogen de advocaten. Volgens hen zou de uitspraak betekenen dat de VN de enige internationale organisatie ter wereld zijn die boven de wet staat.

De Moeders van Srebrenica proberen al sinds 2007 de VN voor de rechter te krijgen om te laten beoordelen of zij aansprakelijk zijn voor het bieden van onvoldoende bescherming tegen de Servische troepen die de stad belegerden.

Er loopt ook een zaak van de moeders tegen de Nederlandse staat. Het hof in Den Haag oordeelde in juni dat Nederland een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden. De staat is tegen die beslissing in cassatie gegaan. In die cassatiezaak is nog geen uitspraak gedaan.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.