Frankrijk ontdekt 'extreem gevaarlijke terreurcel'

Een aanslag op een koosjere winkel in de Parijse voorstad Sarcelles in september heeft de Franse autoriteiten op het spoor van een 'extreem gevaarlijke terreurcel' gebracht. De groep wilde jihadisten naar Syrië sturen en bezat spullen om bommen te maken, zei officier van justitie François Molins donderdag.

Een van de leiders van de groep kwam zaterdag om het leven in een vuurgevecht met een arrestatieteam van de politie. Bij invallen elders werden twaalf personen opgepakt; vijf werden donderdag op vrije voeten gesteld, maar de zeven anderen blijven voorlopig vastzitten.

De verdachten zijn tussen de 19 en 25 jaar oud. Zij zijn allemaal in Frankrijk geboren en hebben ook allemaal de Franse nationaliteit, zei Molins.

Bij de granaataanslag in Sarcelles raakte een klant gewond. Op de resten van de granaat werden DNA-sporen aangetroffen van een veroordeelde drugshandelaar, die volgens Molins in de gevangenis tot de radicale islam was overgegaan. Hij was degene die zaterdag omkwam in het vuurgevecht met de politie.

Een van de andere verdachten coördineerde reizen voor jihadisten die willen vechten in Syrië. De strijd in dat land trekt steeds meer buitenlandse extremisten. Dinsdag werden op luchthaven Heathrow bij Londen twee Britten opgepakt die mogelijk in Syrië betrokken waren bij de ontvoering van twee journalisten in juli.

De Franse autoriteiten zijn alert op mogelijke terreuraanslagen door radicale moslims sinds een Fransman, die beweerde contact te onderhouden met Al-Qaida, in maart in het zuiden van Frankrijk drie joodse kinderen, een rabbijn en drie paratroepers doodschoot.


Frankrijk ontdekt 'extreem gevaarlijke terreurcel' (Foto: Novum)