Eindhoven wint strijd Roze Zaterdag 2014

Eindhoven mag in 2014 Roze Zaterdag organiseren. Dat heeft de Stichting Roze Zaterdagen Nederland donderdag bekendgemaakt op de vierde Nationale Coming Out Day. Het is voor het eerst dat het jaarlijkse homo-evenement de Brabantse stad aandoet.

Eindhoven was oorspronkelijk in de race voor de organisatie van Roze Zaterdag in 2013. De voorkeur ging toen echter uit naar Utrecht. De vijfde stad van Nederland kwam echter weer in beeld toen de kandidaten voor 2014 - Enschede, Alkmaar, Rotterdam en Maastricht - stuk voor stuk waren afgevallen.

Roze Zaterdag wordt sinds 1979 onder die naam georganiseerd op de laatste zaterdag in juni, toen nog in Amsterdam. Sinds 1981 neemt jaarlijks een andere stad de organisatie op zich. De feestelijke manifestatie wordt voorafgegaan door een week van 'roze' activiteiten op het gebied van cultuur, sport, religie en diversiteit.

Afgelopen zomer werd Roze Zaterdag georganiseerd in Haarlem. De jaren daarvoor streek het evenement neer in Groningen, Amersfoort, Den Haag en Tiel. De Utrechtse editie van Roze Zaterdag vindt volgend jaar plaats op zaterdag 29 juni.