'Koningin bij duurzaamste Nederlanders'

Koningin Beatrix behoort tot de honderd invloedrijkste Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt woensdag uit de Duurzame 100 samengesteld door dagblad Trouw. Het staatshoofd verovert dit jaar een plekje op 59 dankzij haar kersttoespraak over de noodzaak tot verduurzaming.

De eerste plaats is net als vorig jaar voor Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda. Ze scoorde het hoogst op daadkracht en op innovatie. De tweede plaats is opnieuw voor Paul Polman, hoogste baas van Unilever.

Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij Wakker Dier, is de hoogste nieuweling op plaats negen dankzij acties tegen de plofkip en de kiloknaller. In de lijst staan verder slechts zes politici. Een van hen is PvdA-partijleider Diederik Samsom. Hij duikelde van plaats tien naar 55.

De Duurzame 100 wordt jaarlijks op de Dag van de Duurzaamheid gepubliceerd. Veertien experts kiezen uit vierhonderd namen de personen die het meest opvielen op basis van de vraag wie in Nederland over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikt om de wereld echt duurzamer te maken.