'Kopstuk Mexicaans drugskartel Zetas dood'

De Mexicaanse marine denkt dat de vermoedelijke leider van het drugskartel Zetas, Heriberto Lazcano, zondag in een vuurgevecht met mariniers is gedood. Lazcano wordt in verband gebracht met de dood van honderden mensen.

Nader onderzoek moet uitsluitsel geven over de identiteit van twee mannen die zondag in Progreso, in de noordelijke deelstaat Coahuila niet ver van de Amerikaanse grens bij Laredo, werden gedood, maar de marine zegt sterke aanwijzingen te hebben dat een van hen 'El Lazca' is.

De dood van Lazcano zou een belangrijke overwinning zijn voor de autoriteiten in Mexico. Het door hem en andere voormalige leden van een elite-eenheid van het leger opgerichte Zetas-kartel is uitgegroeid tot een van de moorddadigste organisaties in het land.

Afgelopen zaterdag boekten de autoriteiten ook al een succes met de aanhouding van Salvador Alfonso Martinez Escobedo. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van 72 migranten in 2010 in de deelstaat Tamaulipas. Ook zou hij achter enkele grote ontsnappingen uit Mexicaanse gevangenissen hebben gezeten.