Minder files door meer asfalt

De filedruk in Nederland is de afgelopen maanden flink afgenomen. Dit komt vooral doordat op verschillende plaatsen wegen zijn verbreed. Tussen mei en augustus hebben weggebruikers 1,7 miljoen uur minder in de file gestaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee nam de filedruk af met 3,5 procent, terwijl er wel meer verkeer op de weg was.

Onder meer door openstellingen op de A2 en A12 zijn weggebruikers sneller op de plaats van bestemming. Op de A12 tussen knooppunten Gouwe en Oudenrijn is een extra rijstrook geopend, waardoor automobilisten tien minuten sneller zijn. Dit blijkt uit cijfers die minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De komende jaren blijft Rijkswaterstaat inzetten op meer asfalt om de doorstroming te verbeteren. Tot 2014 wordt achthonderd kilometer aan extra rijstroken en spitsstroken aangelegd. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om bestaande weg-, vaarweg-, spoor- en ov-verbindingen beter te benutten.