GroenLinks-jongeren: partijtop moet zich schamen

Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, is verbijsterd over de gang van zaken rond het opstappen van Jolande Sap. De hele partijtop moet zich schamen, laten de GroenLinks-jongeren vrijdag in een verklaring weten.

"Dit is bizar", reageert voorzitter Jojanneke Vanderveen. "Partijfunctionarissen lijken meer vertrouwen te hebben in journalisten dan in elkaar." Deze week publiceerde Vrij Nederland een verhaal over het functioneren van Sap. NRC Handelsblad meldde vrijdag dat de partijtop het vertrouwen in Sap kwijt was, waarop de politica opstapte.

Volgens Vanderveen verstoort 'dit spektakel' het proces van de commissie onder leiding van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es, die onderzoek doet naar de verkiezingsnederlaag van GroenLinks. "Er is hier overduidelijk meer aan de hand dan een gebrek aan leiderschap bij Jolande Sap", stelt Dwars.

De jongerenclub vindt dat de hele partijtop zich moet schamen. Er ligt een 'immense' opdracht om weer een 'gedegen partijcultuur' op te bouwen. Daar moet met man en macht aan worden gewerkt. "Wij geloven volledig in het bestaansrecht van GroenLinks. Er is alleen veel werk aan de winkel."

De commissie-Van Es moet volgens Dwars de ruimte krijgen om haar werk uit te voeren. "Alleen zo kunnen we hier zorgvuldig mee omgaan en zorgen dat iedereen die gehoord moet worden, ook gehoord wordt", aldus Vanderveen.