Turkije stationeert troepen bij grens Syrië

Turkije heeft vrijdag troepen gestationeerd langs de grens met Syrië. Militairen patrouilleren te voet in het gebied en er rijden pantservoertuigen rond. Donderdag gaf het Turkse parlement toestemming voor militaire acties in Syrië.

Bewoners van de grensstad Akcakale, waar eerder deze week vijf mensen om het leven kwamen toen ze werden getroffen door een Syrische granaat, zeiden te vrezen voor geweld in de grensregio.

Halil Deniz zei te vrezen voor zijn leven: "We weten niet of we blijven leven of sterven. Kinderen gaan 's avonds naar andere dorpen en keren de volgende ochtend terug. Winkeliers, de burgers en onze kinderen zijn erg bezorgd. We hebben de hele nacht niet geslapen." Hij prees het antwoord van het Turkse leger op de beschieting van Akcakale. Volgens hem moet Damascus zich ervan bewust zijn dat het doden van Turkse burgers niet ongestraft blijft. "Als onze regering niet had teruggeslagen, had het veel erger kunnen zijn. Dan hadden ze (de Syriërs, red.) de stad voor een tweede keer kunnen aanvallen."

Woensdag en donderdag hebben Turkse artilleriestukken doelwitten in Syrië onder vuur genomen. Hoewel Damascus en Ankara hebben afgesproken de kalmte te bewaren, is het duidelijk dat voor de Turkse regering militair ingrijpen nog steeds een optie is.