Scheepsbouwer pakt rokende werknemer hard aan

Een sigaret roken onder werktijd zit er niet meer in voor werknemers van scheepswerf IHC Merwede in Sliedrecht. Rokers krijgen zonder pardon honderd euro boete of verspelen hun winstuitkering. Dat bevestigt een woordvoerder van het Sliedrechtse bedrijf vrijdag na berichtgeving hierover in het AD.

Merwede wilde sigaretten het liefst helemaal verbieden, maar dat bleek onhaalbaar. Werknemers mogen nu alleen nog in de pauze een sigaret opsteken. Behalve gezonde werknemers wil het bedrijf een einde maken in het verschil in het aantal werkonderbrekingen van rokers en niet-rokers.

Rokers die de verleiding niet kunnen weerstaan, krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Bij de derde overtreding volgt de boete. Als dan nog een vierde keer volgt, kan de werknemer fluiten naar zijn winstuitkering. Dat bedrag kan oplopen tot zo'n 2400 euro.

Volgens de woordvoerder is de rokersmaatregel slechts een onderdeel van een groter gezondheidsproces. "Daar hebben wij pas geleden een prijs voor ontvangen. We zijn daar heel trots op", aldus de zegsvrouw. Of de rokende werknemers ook zo blij zijn met de maatregel, is niet bekend.


Scheepsbouwer beboet rokende werknemer (Foto: Novum)