Supermarkten weten amper meer te verkopen

Supermarkten hebben in het derde kwartaal vrijwel evenveel omgezet als in dezelfde periode een jaar eerder. De supermarktomzet steeg in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent van 8,00 naar 8,02 miljard euro, blijkt vrijdag uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk. In het eerste halfjaar nam de omzet nog met 1,2 procent toe.

Opvallend is dat consumenten vaker de supermarkt bezoeken, maar dat tegelijkertijd de hoogte van het bedrag op de kassabon afneemt. De gemiddelde bon bedroeg tussen juli en september 21,70 euro, vijftig cent lager dan in dezelfde maanden vorig jaar.

In de maand september is de omzet van supermarkten ook met 0,3 procent gegroeid. In juli was nog sprake van een omzetkrimp met 0,1 procent, in augustus van een groei van een half procent.

Het is voor het eerst in jaren dat supermarkten afstevenen op een groei van de omzet op een jaar van minder dan een procent. In de afgelopen acht jaar varieerde de groei van ruim zes tot net boven de een procent. In 2004 noteerde het omzetpercentage voor het laatst onder de een met een groei van 0,2 procent.


Supermarkten weten amper meer te verkopen (Foto: Novum)