Ministerie beraadt zich op LSVb-plan langstudeerder

Het ministerie van Onderwijs is in beraad over het plan van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) om langstudeerders een week extra inschrijvingstijd te bieden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

De LSVb deed woensdag de dringende oproep om de inschrijvingstermijn, die loopt tot 1 oktober, eenmalig naar 10 oktober te verplaatsen. Volgens een woordvoerder van de studentenvakbond hebben veel studenten zich uitgeschreven omdat ze de boete niet konden betalen. Maar nu de boete van tafel is, is hun situatie veranderd.

De HBO-raad steunt de oproep van de LSVb. Een woordvoerder laat weten dat hogescholen en universiteiten niet zelf mogen beslissen tot het verlengen van een wettelijke inschrijvingstermijn.

"De raad heeft het ministerie opgeroepen tot duidelijkheid over de gevolgen van de afschaffing van de langstudeerboete", meldt de zegsman. "Niet alleen heerst er onduidelijkheid over de inschrijvingstermijn, wanneer een al betaalde boete wordt terugbetaald is evenmin bekend."

Het ministerie van Onderwijs laat weten naar de oproep te kijken. Volgens de woordvoerder krijgen hogescholen en universiteiten 'binnenkort' meer duidelijkheid. Hoeveel studenten zich mogelijk alsnog willen inschrijven is onbekend.

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) bereikten maandag een akkoord over het afschaffen van de omstreden maatregel. De langstudeermaatregel ging op 1 september van dit jaar in. Studenten die meer dan een jaar vertraging opliepen moesten per jaar ruim drieduizend euro extra collegegeld betalen.