Geen treinverkeer in België door staking

Een 24 uursstaking van het Belgische spoorwegpersoneel heeft het treinverkeer in België woensdag platgelegd. Ook het internationale treinverkeer ondervindt hinder van de werkonderbreking die dinsdagavond om 22.00 uur begon.

Tijdens spitsuur woensdagmorgen stond het verkeer op veel Belgische snelwegen vast, omdat mensen in plaats van de trein de auto hadden genomen om naar hun werk te gaan. Daar veel mensen voorzorgsmaatregelen hadden genomen, waren de files waren echter niet zo lang als werd gevreesd.

In heel België ligt het treinverkeer woensdag stil. Ook rijden de intercity van Amsterdam naar Brussel, de Thalys naar Parijs en de stoptreinen tussen Maastricht en Luik en tussen Roosendaal en Antwerpen niet. TGV's van en naar Belgische bestemmingen rijden niet in België. De Eurostar Brussel-Londen rijdt alleen tussen het Franse Lille en de Britse hoofdstad.

De Belgische vakbonden zijn het niet eens met de herstructurering van het Belgische spoorbedrijf. De minister van overheidsbedrijven Paul Magnette wil een tweeledig spoorbedrijf met een vervoersmaatschappij en een spoorwegnetbeheerder, zoals dat er in Nederland ook is. De bonden willen echter één bedrijf. Spoorwegmedewerkers vrezen dat hun arbeidsomstandigheden onder het nieuwe plan zullen verslechteren.


Geen treinverkeer in België door staking (Foto: Novum)