Veel gehoorschade na discobezoek

Vrijwel alle bezoekers van discotheken of muziekevenementen hebben bij thuiskomst last van hun gehoor. Ruim een derde hoort een dag later nog steeds een piep of gesuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 130 duizend mensen tussen de 18 en 35 jaar.

De Hoorstichting noemt de resultaten 'verontrustend' omdat harde muziek kan leiden tot blijvende gehoorschade. Zo'n 96 procent van de ondervraagden zegt nooit gehoorbescherming als oordopjes te dragen. Ruim veertig procent denkt niets te kunnen doen om gehoorschade te voorkomen.

Volgens directeur Laura van Deelen realiseren stappers zich onvoldoende dat het gehoor kapot kan gaan. "Laat staan wat daarvan de emotionele en financiële gevolgen kunnen zijn; op jonge leeftijd aan een hoortoestel moeten, beperking in je baankeuze, moeten leren leven met een piep in je oor, of - in de ergste gevallen - arbeidsongeschiktheid en sociale isolatie."

De Hoorstichting vindt dat de overheid zich actiever moet opstellen bij de aanpak van gehoorschade. "Zeker als muziekliefhebbers er ten onrechte op vertrouwen dat de muzieksector en de overheid maatregelen treffen om hun gehoor te beschermen", aldus Van Deelen.


Veel gehoorschade na discobezoek (Foto: Novum)