'Foto's ontvoerde meisjes moeten van politiesite'

De foto's van de drie meisjes uit Hoogezand die door hun biologische ouders zijn ontvoerd moeten direct van de politiesite worden gehaald. Er is geen opsporingsbelang meer, zegt advocaat van de ouders Huib Struycken dinsdag. Hij kondigt aan de politie aan te schrijven en een kort geding op te starten als de foto's niet snel van internet verdwijnen.

De politie Groningen zette zaterdag een opsporingsbericht met foto's online voor de meisjes van 2, 5 en 6 jaar oud. De ouders hebben hun kinderen, die bij een pleeggezin waren ondergebracht, vrijdag bij een bezoek meegenomen.

De advocaat wijst erop dat bekend is dat de ouders in Duitsland wonen en dat ze niet zijn ondergedoken. "Er is dus geen enkel belang gediend bij het schaden van de privacy van deze meisjes."

De politie laat in een eerste reactie weten dat de foto's online blijven zolang de kinderen bij hun ouders zijn. "Ook als het zo zou zijn dat bekend is waar de kinderen verblijven, laten wij de foto's staan. Het gaat ons erom dat de kinderen weer daar zijn waar ze thuishoren."

Struycken stelt dat niet de ouders, maar medewerkers van jeugdzorg de kinderen hebben ontvoerd. De ouders waren in november met hun kinderen van Stadskanaal naar Duitsland verhuisd. De advocaat benadrukt dat ze niet zijn gevlucht voor jeugdzorg. "Er waren andere redenen om naar Duitsland te verhuizen. Zo bevalt het onderwijs daar hen beter."

Toen de verhuizing bij de gemeente werd doorgegeven, vroegen jeugdzorgmedewerkers volgens de raadsman aan Duitse collega's de kinderen naar Nederland te brengen. "Na een dagje pretpark samen met de nieuwe buren en hun kinderen zaten ze met z'n allen aan het avondeten toen de kinderen plotseling werden meegenomen. Dat is zeer traumatiserend."

Dit had volgens de advocaat nooit mogen gebeuren, omdat jeugdzorg geen bevoegdheid heeft in Duitsland. De Duitse jeugdzorg zou op basis van onjuiste informatie en 'indianenverhalen' van de Nederlandse jeugdzorg hebben ingegrepen. Deze zaak sleept nog voort bij de Hoge Raad. Ook in Duitsland is een zaak aangespannen.

Bij jeugdzorg is bekend dat de familie in Duitsland verblijft. "Wij hebben de zaak dan ook overgedragen aan onze Duitse collega's", zegt een woordvoerder. Zij wil niet ingaan op de lopende rechtszaak. "Het is aan de rechter om te bepalen of juist is gehandeld of niet." Ze benadrukt dat de kinderen 'niet voor niets' bij hun ouders zijn weggehaald, maar wil vanwege de privacy niet ingaan op de precieze redenen.

De handelswijze van Jeugdzorg wordt vaker in twijfel getrokken. Zo zouden medewerkers het 'uit huis plaatsen' van kinderen als pressiemiddel gebruiken, zouden kinderen worden weggehaald als de ouders te mondig zijn en worden broertjes en zusjes regelmatig afzonderlijk van elkaar geplaatst.