Mutai wint marathon van Berlijn

Geoffrey Mutai heeft de marathon van Berlijn op zijn naam geschreven. De Keniaan deed een gooi naar het wereldrecord van zijn landgenoot Patrick Makau (2.03.38, Berlijn 2011), maar kwam in de slotkilometers tekort. Zijn tijd van 2.04.15 over de ruim 42 kilometer blijft desondanks snel.

De omstandigheden in Berlijn voor een hernieuwd wereldrecord waren ideaal, maar halverwege de wedstrijd lag de eerste groep toch bijna een halve minuut achter op de tijd van vorig jaar. Het tempo werd opgeschroefd, waarna Mutai er na dertig kilometer Dennis Kimetto vandoor ging. De twee bleven bij elkaar, maar moeten wel tol betalen voor de versnelling die geplaatst was. Het wereldrecord raakte uit zicht. In de eindsprint was Mutai oppermachtig.

Bij de vrouwen zegevierde de Ethiopische Abere Kebede in een tijd van 2.20.30 waarmee ze haar persoonlijk record van eerder dit jaar uit Dubai aanscherpte. Ze liep lange tijd op een schema dat haar onder de 2.20 zou brengen, maar kon dit in de slotfase niet volhouden.