'Tanja Nijmeijer kan er goed vanaf komen'

De 34-jarige Tanja Nijmeijer maakt wegens haar status bij de FARC een kans op amnestie door de vredesonderhandelingen die de guerrillabeweging gaat voeren met de Colombiaanse regering. Dat zegt mensenrechtenactivist Liduine Zumpolle tegen Novum Nieuws. De FARC probeert volgens haar voor belangrijke leden amnestie uit te onderhandelen.

Nijmeijer, afkomstig uit het Overijsselse Denekamp, sloot zich in 2002 aan bij de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Zij kreeg in 2007 internationaal bekendheid toen haar dagboeken werden gevonden en gepubliceerd. Later werd ze door de FARC ingezet om een internationaal gezicht te geven aan de marxistische beweging, die al sinds 1964 in strijd is met de regering. De groep legt zich nu ook toe op ontvoeringen en drugshandel.

Zumpolle zegt dat ze regelmatig gedemobiliseerde FARC-leden spreekt die haar informatie verstrekken over Nijmeijer. De Nederlandse zou nu deel uitmaken van een internationaal comité van de FARC, dat zich wijdt aan vertaalwerk, contacten met het buitenland en propaganda. Omdat Nijmeijer nu internationaal bekendheid geniet is zij volgens Zumpolle niet meer militair actief.

Nijmeijer zou zich ophouden in het grensgebied met Venezuela, waar volgens de mensenrechtenactiviste nu niet de zwaarste gevechten plaatsvinden. "Ik heb aanwijzingen dat ook het leger haar spaart", zegt zij. Dit zou gebeuren om Colombia voor slechte publiciteit te behoeden.

In augustus werd bekend dat de vredesonderhandelingen tussen de regering en de FARC waarschijnlijk in oktober in Noorwegen of Cuba van start gaan. De commandant van Nijmeijer, Wilson Valderrama Cano, alias 'De dokter', zit ook aan de onderhandelingstafel. De onderlinge vijandelijkheden gaan ondertussen door.

Mocht Nijmeijer in Colombia amnestie krijgen loopt er een arrestatiebevel van de VS en Interpol. Ze wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en het gevangenhouden van een groep Amerikanen in de Colombiaanse jungle.


'Tanja Nijmeijer kan er goed vanaf komen' (Foto: Novum)